L-theanin - aminokyselina která ti změní mozek

Možná jsi v posledním roce zaznamenal “hype” okolo aminokyseliny theaninu. Za její popularitou stojí především slavný neurovědec Andrew Huberman, PhD. A podle mého názoru si theanin pozornost rozhodně zaslouží. Pomůže ti totiž nejen dostat maximum z tvého mozku, ale i se dobře vyspat. V dnešním článku se dozvíš, jak funguje, jaký vliv má na náš mozek, jestli je bezpečný, kde se přirozeně nachází a jestli je potřeba ho suplementovat. Jsi připraven posunout svou mentální výkonnost i spánek na novou úroveň? Tak pojďme na to!

L-theanin je aminokyselina přirozeně obsažená v zeleném čaji.

Klíčové poznatky o theaninu:

- Theanin je aminokyselina, nepomůže ti sice s budováním svalů, ale zato očaruje tvůj mozek.
- Theanin je schopný proniknout do mozku a navodit stav alfa vln.
- Díky theaninu se dostaneš do stavu uvolnění, bez toho abysi byl ospalý.
- Theanin působí skvěle v kombinaci s kofeinem.
- Díky theaninu budeš lépe spát.
- Theanin je naprosto bezpečný.

 

Co je theanin?

Theanin, je neproteinogenní aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje v zeleném čaji. Neproteinogenní znamená, že ti nepomůže s budováním svalové hmoty jako amonikyseliny, které se nacházejí v proteinu. To ale neznamená, že by byl k ničemu. Naopak. Theanin má totiž pozoruhodný efekt na náš mozek!

 

Jak theanin funguje?

Theanin dokáže proniknout hematoencefalickou bariérou. To jinými slovy znamená, že se dostane z krve do mozku. V mozku pak ovlivňuje mozkovou činnost, a to tak, že stimiluje tvorbu vln alfa. Co to alfa vlny jsou? Alfa vlny je označení pro stav, ve kterém je velké množství mozkových buněk najednou aktivováno v pravidelných rytmech. A k čemu nám ty alfa vlny jsou? Alfa vlny se v mozku objevují při stavech jako uvolnění se, meditace, relaxace či mindfulness.

Předpokládá se, že theanin v mozku ovlivňuje i neurotransmitery. Neurotransmitery jsou látky jako dopamin či acetylcholin, díky kterým spolu jednotlivé buňky komunikují.

 

Jaké jsou hlavní benefity theaninu?

Uvolnění bez ospalosti: Jednou z hlavních vlastností theaninu je jeho schopnost navodit stav relaxace, aniž by ti způsobil ospalost. Tato schopnost z něj dělá jasnou volbu, například při učení nebo stresující práci. Snížíš si tak totiž hladinu stresu, ale zůstaneš maximálně soustředěný. Díky jeho jedinečné schopnosti navodit alfa vlny v mozku ti navíc může pomoci při meditaci či mindfulness session.

Zlepšení kognitivních funkcí: Theanin totiž působí synergicky s kofeinem. Synergické působení znamená, že se jejich výhody vzájemně doplňují a proto z jejich kombinace dostaneš víc, než z konzumace theaninu či kofeinu samotných. A jaké výhody konkrétně můžeš čekat? Budeš bdělejší, pozornější, zlepšíš si schopnost soustředit se, a to i na více věcí najednou, a zároveň se vyhneš nervozitě, která často doprovází konzumaci samotného kofeinu. Pokud už tě káva nudí, nebo potřebuješ dostat z mentálního výkonu maximum. Zkus náš MegaMind, kromě kofeinu a L-theaninu v něm najdeš dalších 10 nadupaných přírodních látek, které ti dohromady zařídí takovou mental clarity, jakou jsi ještě nezažil.

Zlepšení kvality spánku: Bylo prokázáno, že theanin díky svým relaxačním schopnostem zlepšuje kvalitu spánku. Není tak divu, že se stal součástí předspánkového “koktejlu” suplementů již zmiňovaného profesora Hubermana, a před spaním na něj nedám dopustit ani já. Měl bys ale vědět, že u některých lidí může způsobovat živé sny. Jestli to považuješ za benefit nebo ne se rozhodni sám.

Regulace krevního tlaku: Lidi trpící vysokým tlakem může od kofeinu odrazovat fakt, že kofein krevní tlak zvedá. Nicméně v kombinaci s theaninem ti káva krevní tlak nezvedne, takže si ji můžeš bez obav vychutnat. Další příčinou zvýšení krevního tlaku je reakce na stres. A jak už zmiňuji výš, theanin stres tlumí, tudíž i zvýšení krevního tlaku. Jsi-li někdo, kdo trpí vysokým krevním tlakem a zároveň jsi často pod stresem, theanin ti může pomoct.

L-theanin je efektivním nootropikem.

Je theanin bezpečný?

Vzhledem k tomu, že theanin proniká do mozku, nastává otázka jestli je bezpečný. Dle současných studií je theanin velice bezpečný. Studie na lidech ani na zvířatech, které dostávali extrémně vysoké dávky theaninu nenašly žádné nežádoucí účinky. Avšak jako před zařazením jakéhokoliv suplementu doporučujeme poradit se se svým lékařem. Obzvlášť pokud trpíš nějakými onemocněními.

 

Je potřeba theanin užívat jako suplement?

Jak už zmiňuji na začátku, theanin se běžně vyskytuje v zeleném čaji. Vyskytuje se v něm ale množství cca 50 mg/šálek. Hlavní efekty theaninu se však objevují až od dávek 100-200 mg. Tím pádem je výhodné doplňovat theanin skrze suplement, a dosáhnout tak vyšších dávek theaninu.

 

Vyplatí se theanin užívat?

Ano, theanin má jedinečné spektrum vlastností, které využiješ při náročných dnech v práci či škole. V kombinaci s kofeinem pojedeš jak motorová myš ale nebudeš ve stresu a ani se ti nezvýší krevní tlak. A pokud se snažíš meditovat nebo praktikovat mindfulness, pomůže ti navodit ten správný stav mysli. No a v neposlední řadě se po něm vyspíš jako král. Tak na co ještě čekáš? Díky dnešnímu článku máš všechny potřebné informace a už ti tak nic nebrání využívat síly theaninu na maximum!

Pavel Straka

Complex

Product title

 

Další články

CDP Cholin: Klíč k lepšímu mentálnímu výkonu!
V dnešním rychlém světe, kde je mentální výkon potřeba více než kdy dříve sahá spoustu lidí po nootropických látkách, které jim pomohou nastartovat mozkové otáčky...
Rhodiola Rosea: Adaptogen, který ti pomůže prosperovat
Rhodiola rosea je velmi účinný a zajímavý adaptogen, který ti pomůže zvládat stres každodenního života i zlepšit sportovní výkonnost. Tato rostlinka, nazývaná zlatý kořen, byla...